Vondsten aan de Hoge Zijde in Albaniana
Precies 35 jaar geleden, op 8 juli 1978 werd in Alphen aan den Rijn door archeologen een van oorsprong Romeins muurwerk blootgelegd. Deze vondst werd aangetroffen in het braakliggende terrein aan de Rijnzijde van de Julianastraat op de Hoge Zijde tegenover de Nederlands Hervormde Adventskerk. In eerste instantie werd een muur over een lengte van zo’n zeven meter blootgelegd.
![Opgraving-Julianastraat-Albaniana](/images/updates/Vondsten-aan-de-Hoge-Zijde-in-Albaniana/Opgraving-Julianastraat-Albaniana-300x177.jpg)
![Veldheer-Corbulo](/images/updates/Vondsten-aan-de-Hoge-Zijde-in-Albaniana/Veldheer-Corbulo-150x150.jpg)
Dit archeologische project werd indertijd aangemerkt als Julianastraat 1. Dit aan de even kant van de nummering van de voormalige Heerenstraat en Dorpsstraat. Een statige straat met imposante herenhuizen waar in vroegere jaren accountantskantoor Kooi, het Dagblad van Rijn en Gouwe en huisarts J.K. Platteschor (nu Odijk Mannenmode) hun onderkomen hadden. Aan de andere kant van de kruising met de voormalige Bruggestraat, wat nu Pieter Doelmanstraat is, waren op de hoek van de Sint Jorisstraat gevestigd groentehandelaar Broekman en daartegenover op de grond van de voormalige stalhouderij opende in 1923 Van der Spek zijn winkel met het allernieuwste gadget, namelijk de radio. Met de intrede van de elektronenbuis met drie elektroden die als versterker dienden, gaf de radiotelefonie zijn innovatief effect. Dit maakte het mogelijk om ook spraak en muziek in plaats van morse uit te zenden. Radioconcerten van Steringa Idzerda uit Den Haag waren de eerste draadloze uitzendingen ter wereld en werden beluisterd, ook onder meer in de winkel van Van der Spek.
1813, een eeuw daarvoor, bracht een omkeerpunt. We hadden de Franse overheersing gehad en economisch verkeerde het land in een diepe recessie. De Noordelijke Nederlanden zagen in dat er eensgezind gewerkt moest worden voor herstel. Met de komst op 30 november in Scheveningen van Willem de Eerste, de Prins van Oranje werd een industrieel tijdperk met economische groei ingeluid. Koning Willem I was vorst van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
![Haalebosbrug-te-Alphen-aan-den-Rijn-over-het-Omloopkanaal-](/images/updates/Vondsten-aan-de-Hoge-Zijde-in-Albaniana/Haalebosbrug-te-Alphen-aan-den-Rijn-over-het-Omloopkanaal--300x192.jpg)
De Herberg had onder meer onderdak geboden aan belangrijke hoogwaardigheidsbekleders zoals Tsaar Peter de Grote en Peter Stuyvesant die in Alphen in het huwelijk was getreden. Maar de wijze van vervoer ging door de jaren heen van trekschuit via stoomboot naar trein. Aan het einde van de 19e eeuw werd de verbrandingsmotor ontwikkeld en de koetsen verdwenen uit het straatbeeld. De Herberg sloot begin juli 1918 haar deuren en Van der Spek kocht de grond waarop de stallen van Sint Joris waren gevestigd. Als men in die tijd goed de geschiedschrijving van Pieter Plemper en Lieve van Ollefen had gevolgd, dan had men op die plek al veel eerder waardevolle Romeinse spullen kunnen vinden. Maar het belang van archeologie was vlak na de Eerste Wereldoorlog geen interessant thema. Dat zou pas 50 jaar later aan de orde komen.
In 2001 werden ter hoogte van de Julianastraat en op de hoek bij de Sint Jorisstraat de panden afgebroken voor de ontwikkeling van een nieuw dorpscentrum.
Na de sloop van de panden werd middels archeologisch onderzoek de meest belangrijke vondsten ooit gedaan door het blootleggen van het castellum met delen van de toegangspoort.
![Van der Spek](/images/updates/Vondsten-aan-de-Hoge-Zijde-in-Albaniana/Van-der-Spek-in-1983--300x222.jpg)
De Rijn, de grote rivier van de provincie Neder-Germanië in het Romeinse Rijk welke tevens de meest noordelijke grens of Limes aangaf. Via het water was ook dit de meest ideale verbindingsroute naar Forum Hadriani. De grootste stad in het westen bereikbaar via de Gracht van Corbulo waar toen al op international niveau handel werd gedreven. Forum Hadriani, het huidige Voorburg Leidschendam, had als enige nederzetting in het westen stadsrechten.
Het belang voor een brede internationale erkenning van het Nederlandse traject van de Limes met als hoofdstad Forum Hadriani komt steeds dichterbij. De landen in het stroomgebied van de Rijn en de muur van Hadrianus staan al op de Werelderfgoedlijst. Het Nederlandse traject hoort daar ontegenzeggelijk een vast onderdeel van uit te maken.
Tekst en foto’s: Gert Jan van Heyningen, ProSell Archeo
© Alle rechten uitdrukkelijk voorbehouden